Rakkaudesta jääurheiluun – Napapiirin Pantterit 20 vuotta

Syksyllä 1999 Kaukalopalloliiton toiminnanjohtaja Paavo Saarinen antoi liiton nuoriso- ja koulutuspäällikkö Juha Ylinivalle tehtäväksi suunnitella kaukalopallon junioriseuran. Tämän toimeksiannon seurauksena Napapiirin Pantterit sai alkunsa syksyllä 2000 Kaukalopalloliiton toimistossa Aallonkadulla. Seuran perustajajäsenet olivat Petri Pahtakari, Kosti Kostamo ja Pasi Junna sekä sihteerinä Juha Yliniva.

Ensimmäiset pelit pelattiin Saarenkylän jäähallissa Rokin kiekkokoululaisia vastaan. Pelaajat olivat 1994-1997 syntyneiden ikäluokkaa ja vuosi oli 2002-2003. Alkuaikoina ei ollut junioreiden sarjatoimintaa, mutta Saarenkylän jäähallissa pelattiin junioriturnauksia. Sittemmin Pantterit saavuttivat juniorisarjoissa hienosti menestystä myös SM-tasolla ja esimerkiksi D-junioreiden SM-kultajoukkueesta vuodelta 2010 löytyykin useampia sittemmin kiekkokaukaloissakin mainetta niittänyttä pelimiestä. Kultajoukkueeseen kuuluivat: Joonas Virtanen, Ville Kotila, Vili Saarijärvi, Konsta Luosujärvi, Roni Allen, Jani Erola, Panu Malinen, Joni Tiitola, Samuli Yliniva, Juuso Uimaniemi, Jason Kantola, Joni Romppanen, Saku Yliniva, Vincent Purosalmi, Jarno Ahokas. Mikä hienointa, tästäkin pelaajajoukosta suurin osa on edelleen mukana jääurheilun parissa ja tämä onkin yksi Pantteri-toiminnan keskeinen tavoite – harrastuksen jatkaminen vauvasta vaariin.

Tätä kirjoittaessa Panttereiden 19:sta toimintakausi on käynnistynyt ja 20-vuotisjuhlavuoteen lähdettäessä Pantterit on kasvanut Lapin alueen kolmanneksi suurimmaksi jääkiekkoseuraksi. Edellisen toimintakauden lopussa saavutimme 200 rekisteröidyn harrastajan rajan. Viime kaudella toimintansa käynnistäneet Lappi-liigajoukkue sekä naisten ja miesten harrastejoukkueet ovat lähteneet uuteen kauteen entistä ehompina. Kaudella 2019-20 Pantterit osallistuvat jääkiekkoliiton sarjoihin yhdeksällä joukkueellä (F2-, F1-, E2-, E1-, D1-, C2-juniorit, Naisten ja Miesten harrastejoukkeet sekä Lappi-liigajoukkue). Näiden lisäksi toiminnassa ovat perinteiset luistelu- ja kiekkokoulu tuleville kiekkoilijoille sekä varttuneempien kiekkoilijoiden harrasteporukka Pantteri-Höntsät.

Kauteen lähdettiin uudessa tilanteessa myös sen vuoksi, että viimeinkin saatiin aikaiseksi seurayhteistyö- ja pelaajaliikennesopimus, joka kattaa käytännössä kaikki Lapin alueen seurat. Käytännössä yhteistyö näkyy laajimmin C2-ikäluokan toiminnassa, jossa Pantterit ja Roki ovat yhdistäneet arkipäivän toiminnan siten, että joukkueet harjoittelevat yhdessä ja muodostavat peliryhmät harjoitusryhmän pelaajista yhdessä. Pantterit tekevät myös tiivistä yhteistyötä Posion PosPyn kanssa ja Panttereiden D1-joukkueessa ja naisten harrastejoukkueessa pelaakin useita pelaajia Posiolta. Ylimääräisen haasteen kauteen lähdettäessä toi Lappi-Areenan jäädytyskoneiden rikkoontuminen, joka on ajanut joukkueet hakemaan jääaikaa lähikunnista. Jääaikojen niukkuuden kanssa olemme toki joutuneet elämään ennenkin, joten tästäkin koettelemuksesta luovimme yhdessä eteenpäin.

Kiitos jo tässä vaiheessa kautta kaikille uusille ja vanhoille seuratoimijoille – ilman teitä aktiivisesti osallistuvia vanhempia tämä toiminta ei olisi mahdollista.

Kiitokset myös kaikille Napapiirin Panttereiden toimintaa tukeneille yrityksille ja yhteistyökumppaneille – teidän ansiosta pystymme pitämään harrastuksen kustannukset kohtuullisina ja mahdollistamme harrastuksen mahdollisimman monelle nuorelle.

Vuosien myötä Napapiirin Panttereiden toiminnan painopiste on siirtynyt jääkiekon pariin, mutta toiminta jatkuu edelleen samoihin arvoihin nojaten: tavoitteellisesti, yhdessä tehden ja rakkaudesta lajiin, jossa jokainen pelaaja on joukkueen tärkein lenkki.

Kiitos kuluneesta vuodesta ja liikunnallista uutta vuotta!

Hannu Uimaniemi
puheenjohtaja
Napapiirin Pantterit ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *